5 tips voor als je een woning gaat huren

In de huidige oververhitte woningmarkt is het niet moeilijk om je huis te verkopen. Een nieuwe woning kopen is echter veel lastiger. Een woning huren is in veel situaties een goede optie. Als je snel je huis kan verkopen in Utrecht, wil je natuurlijk ook snel een huurwoning vinden. Je moet echter niet overhaast te werk gaan. Ook voor een huurwoning is het belangrijk dat deze aan al je woonwensen voldoet. Deze vijf tips helpen je op weg als je een woning gaat huren.

Tip 1: bepaal je woonwensen

Je hebt besloten dat je wilt gaan huren. Nu is het nog een uitdaging om een geschikte woning te vinden. Een van de eerste dingen die je je moet afvragen, is waar je wilt gaan wonen. Bovendien moet je bepalen wat voor type woning je wilt. Heb je graag wat ruimte om je heen en zoek je een eengezinswoning? Of ben je al wat ouder en wil je een appartement waar je later eventueel ook zorg kunt krijgen?

Tip 2: bepaal je budget

Om voor een huurwoning in aanmerking te komen, moet je een bepaald bedrag aan inkomen hebben. Als je veel spaargeld hebt, bijvoorbeeld doordat je je woning met overwaarde hebt verkocht, dan kun je een deel van dat vermogen optellen bij je inkomen. Als je huurt, hoef je geen groot onderhoud aan de woning meer te betalen. De huur mag daardoor iets hoger uitvallen dan wat je eerder aan je hypotheek kwijt was.

Tip 3: maak bekend dat je een woning zoekt

Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een woning en schrijf je in bij makelaars en woningwebsites. Zo vergroot je de kans dat je snel iets moois vindt.

Tip 4: let op de toestand van de woning

Als je de woning eenmaal betrokken hebt, zal er waarschijnlijk de komende tijd niets aan verbeterd worden. Let dus op de staat van de keuken en het sanitair en kijk ook of de woning energiezuinig is. Heeft de woning nog enkel glas, dan zul je het in de winter snel koud krijgen!

Tip 5: controleer het huurcontract goed

Als je droomhuis hebt gevonden, teken dan niet blind het huurcontract. Kijk eerst of er geen gekke dingen in staan of vraag iemand anders om mee te lezen.